-->

Thursday, 14 June 2012

1 Tinggalkan Madah!!

Friendship Is A Gift

Malam ni terasa cm tersentuh nk bercerita sal perangai manusia yg Azu terpaksa face semenjak 2 menjak ni.. Ego, yup kita tak suka kn org yg ego.. tp itu la... dlm tk sedar sebenarnya dlm diri kita mmg ada sikap buruk ni.. kadang2 kita perlu ego tp jgn terlalu melampau sgt.. tak suma org suka dgn perangai cmtu.. hidup ni tk selalunya kita di atas.. pandang2 sama org yg di bawah.. mybe ko tak pernah lg jatuh buat masa skrg tp jgn ingat selamanya kita akn senang.. 

Meninggi diri.. erk... sama ke dgn ego?? lebih kurang je kn.. hehe.. but for sure mmg kita tak suka kn.. apa la sgt yg kita ni nk banggakn kt dunia ni.. sumanya pinjaman je kn.. sekali Allah nk ambil, time2 tu jgk hilang nikmat ni.. jgn mudah sgt nk merasa diri tu lebih dr org lain.. sikap cmni buat org keliling rasa malas nk amek tau sal diri kita.. ye la kn dah sempurna sgt perlu ke lg kawan2..??.. jd jgn salahkn org klu tkdk org yg nk dkt, sbb diri tu sendri yg salah sebenarnya..

Actually dlm hidup, kita kena selalu tafsir dan nilai diri kita sendiri.. fikir kenapa org tknk dkt dgn kita? knp tkdk org yg sudi nk berckp dgn kita? knp tkdk org yg nk b'gurau senda dgn kita?.. fikir2 kn la.. cuba fikir dlm ramai2 org yg bley dijdkn kawan, just a few jer yg kwn dgn kita? adakah salah org yg ramai2 tknk kawan dgn kita or salah diri sendri yg tknk b'kwn??.. sekali sekala cuba la belajar menegur org at least senyum la.. senyum tupun dh memadai kn.. org klu tgok kita senyum pun rasa sejuk hati.. ni tak, jalan beria je tgok dpn, tknk lnsg bertegur sapa.. cna la nk dpt kwn?? Ok, mybe mmg sifat someone tu yg mmg susah nk senyum n malu nk mulakn dulu teguran, tp tkkn tiap2 ari cmtu kot.. Azu tk faham la, senyum je pun.. susah sgt ke?? bg Azu, cukup la dgn senyuman je.. tu dah buat Azu rasa ok dan nilai org tu dgn baik even still tk kenal lg..  

Memilih kawan.. perlu ke?? ok, mmg kita kena hati2 memilih kwn.. jgn salah pilih sbb t bley mkn diri.. tp bukan ni yg Azu nk mksdkn, memilih kwn yg Azu tk ska ialah golongan yg b'kwn dgn sesama status dgn dia je.. yg cantik n pandai je bley masuk geng ko.. abis yg tk lawa ni (ops, suma ciptaan Allah sempurna ok) tk bley nk b'kwn la yer... tolong la...  tak sukanya sifat ni.. jgn la memilih sgt, t bila ko susah bley ke suma kwn2 ko yg gojes2 tu nk tolong selesaikn prob ko tuh?? hindarilah perangai ni, tk elok sgt.. apa la salahnya b'kwn dgn org lain sama, tk ilangnya staus ko tuh.. haish.. tk faham toi................ >_<

Hurm.. k la, t Azu sambung lg, apa yg diceritakn bukan niat Azu nk tujukn kpd sesiapa.. cukup la utk pedoman diri sendri.. bg Azu, apa yg kita tak ska dkt org, jgn plak ada sifat tu dlm diri sendiri... Insyaallah, selagi mampu Azu cuba memperbaiki diri sendiri.. maaf, andai kata menyinggung hati sesiapa.. sekadar renungan kita bersama.... 

Selemah-lemah manusia ialah orang yang tidak boleh mencari sahabat dan
orang yang lebih lemah dari itu ialah
orang yang mensia-siakan sahabat yang telah dicari (Saidina Ali)


Takkan Baca je?? Like dan Tinggalkan madah anda juga!

1 orang berpesan:

black_contractor said...

Kadang2 bila kita ajar org, tjk cara wat asimen, kita rasa yg kita dah wat benda yg berguna. Tapi kita x perasan yg ada org hanya gunakan kebaikan yg kita bagi, yg lebih 2 dia x peduli. Tapi ada org yg wat dek sebab terdesak. Kena tgk keadaan. Majoritinya mmg ke arah yg x baik 2. So, sbr je la. Mungkin diorg akan karma balik.

: